Dieta sau Stil de viata sanatos?
Segmentul de nutritie si dieta a crescut uimitor in popularite in ultimii 2 ani de zile.
Printr-un simplu search pe internet dupa cuvantul “dieta” o sa iti apara 24.500.000 de rezultate. Uimitor, nu?
A devenit o moda sa tii dieta? Femeile se supun unor cure hipocalorice, care de cele mai multe ori le afecteaza metabolismul si starea de sanatate.
Un studiu realizat de Brennan Research & Consultants releva faptul ca peste 40% dintre femeile din Romania, din mediul urban, au tinut cel putin o cura de slabire si doar 8% dintre ele au apelat la sfatul unui nutritionist.
Trebuie sa facem diferenta intre ceea ce mancam(dieta) si cea ce organismul are nevoie(nutritie). Aici este punctul in care apar toate problemele.
Stilul de viata sanatos reprezinta imbinarea dintre alimentatia sanatoasa, activitatile fizice, absenta viciilor daunatoare organismului, hidratarea corespunzatoare, managementul stresului si respectarea orelor de somn.
Alimentatia sanatoasa presupune alegerea corecta, prepararea sanatoasa a alimentelor si pastrarea lor in conditii de siguranta. Trebuie sa ne studiem comportamentul alimentar si pe baza obiceiurilor si necesitatilor organismului sa ne conturam propria dieta, si nu una de slabire ci una sanatoasa, care sa ne asigure aportul zilnic de nutrienti(vitamine, carbohidrati, grasimi, proteine si minerale), apa si fibre alimentare. De asemenea trebuie sa corelam aportul zilnic caloric cu tipul de activitati fizice desfasurate, fiind marimi direct proportionale.
Succesul unui program de marketing este imbinarea dintre cei 4 P: produs, promovare, pret si place(distributie). Ca si in marketing, in nutritie exista o formula magica, cea a celor 4 F: fara zahar, fara grasimi saturate, fara acizi grasi si fara aditivi alimentari.
De ce discutam despre managementul stresului?
Stresul este o stare intensa si neplacuta care, pe termen lung are efecte negative asupra sanatatii, performantelor si productivitatii. Stresul are un efect distructiv asupra starii de echilibru la nivelul diverselor organe si tesuturi. Printre consecintele lui asupra sanatatii omului se enumera: insomnia, gastritele si ulcerul gastric, hipertensiunea arteriala, astmul bronsic, artrita reumatoida, migrenele, diabetul zaharat si chiar cancerul.
Medicii spun ca, atunci cand in corpul uman se produc astfel de dereglari hormonale din cauza stresului, suntem tentati sa mancam mai mereu. Mai mult, in astfel de situatii avem senzatia ca nivelul glicemiei scade, iar atunci apelam la ceva dulce, pentru a ne reveni.
Pentru o silueta armonioasa si un regim sanatos trebuie sa eliminati gustarile consumate din cauza fondului emotional instabil.
Starile de depresie si stres sunt stopate prin miscare in aer liber, execitii de relaxare si distractie alaturi de prieteni sau familie.
Daca in privinta dietelor de slabire nu se impun aceleasi conditii, in privinta stilului de viata acceptiunea este una singura: Sanatos!
No Comments Posted in Articole, Dieta si Nutritie, Sanatate
Tagged , , , , , , , , ,

Leave a Reply

*

Using Gravatars in the comments - get your own and be recognized!

XHTML: These are some of the tags you can use: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>