Energia din sucurile naturale. Descoperiti adevaratul cocktail de vitamine.
Sucurile preparate din fructe si legume detoxifica organismul si ajuta la tratarea multor boli degenerative. Aceste cocktailuri de vitamine intaresc sistemul imunitar si sunt recomandate nu doar persoanelor sanatoase, carora le aduc un plus de energie, vitalitate si substante nutritive, ci si persoanelor care sufera de diverse afectiuni, cum ar fi ulcerul, gastrita si enterocolita, dar si anemia, obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul, litiaza renala sau cea biliara etc.
Sucurile de legume sunt regeneratoare pentru organism, ele contin toti aminoacizii, mineralele, sarurile, enzimele si vitaminele necesare. Pe de alta parte, un regim exclusiv din alimente crude poate conduce la devitalizare daca nu este realizat corect.

Continue Reading »

1 Comment Posted in Gastronomie, Sfatul Bucatarului
Tagged , , , , , , , , , , , , , ,
Deschide usa bucatariei romanesti. Despre Sanda Marin

Adevaratul nume al renumitei autoare Sanda Marin este Cecilia Maria Simionescu si este cunoscuta ca fiind cea care a lansat cele mai celebre carti de bucate romanesti. S-a nascut in 1900, la Iasi, intr-o familie de intelectuali, a studiat pianul la Paris si la inceputul anului 1936 a luat hotararea sa transcriere pe hartie pasiunea sa pentru arta gatitului. Retetele sale au fost publicate in lucrarea ” Carte de bucate” prezenta si astazi intr-o editie revizuita pe rafturile librariilor. Continue Reading »

No Comments Posted in Articole, Sfatul Bucatarului
Tagged , , , , ,
Ouale de Paste. Obiceiuri, traditie si pericol ascuns


De unde obiceiul vopsirii oualor?

Rosul este un simbol al sangelui Fiului Domnului si al sacrificiului sau,iar obiceiul vopsirii oualor are la baza legenda potrivit careia Sfanta Maria Magdalena s-a apropiat de crucea pe care acesta era rastignit,iar sangele Mantuitorului a colorat astfel ouale pe care le avea in cos.
Oul simbolizeaza mormantul, care urmeaza sa fie deschis cand ouale sunt ciocnite. Exista o credinta populara conform careia doi oameni care ciocnesc impreuna oua de Paste se vor intalni pe lumea cealalta.

Continue Reading »

No Comments Posted in Gastronomie, Sfatul Bucatarului
Tagged , , , , , ,
Vasilica. Bun sau rau?

Astazi a inceput saptamana patimilor, ultima saptamana din postul Sfintelor Sarbatori Pascale si gospodinele au dat startul in bucatarie, trebuie sa pregateasca nelipsitele preparate din miel, cum ar fi drobul de miel sau friptura la tava de miel.
Consumul excesiv de carne poate fi insa daunator organismului in special daca persoana a urmat o perioada indelungata un regim alimentar de post.

De unde a pornit traditia mielului de Paste?

Am aflam din Biblie ca printre alimentele consumate cel mai des de israelieni se afla si carnea de miel. Istoria ne invata ca masa unei familii depindea de o turma de oi sau de capre, iar taierea unui animal tanar(un miel pana in 9 saptamani) era o ofranta, un adevarat sacrifiu. Mancarurile preparate din carnea de miel erau considerate de poporul din Israel adevarate leacuri tamaduitoare. Continue Reading »

No Comments Posted in Articole, Sfatul Bucatarului
Tagged , , , , ,
Salata de Sfecla Rosie

Sfecla contine multe substante benefice (betanina, saruri de potasiu) care au efecte pozitive asupra tensiunii arteriale, asupra nivelului de colesterol, a metabolismului lipidic in celulele ficatului si a intaririi peretilor vasculari. Sfecla rosie este energizanta, mineralizanta, antianemica si stimuleaza activitatea ficatului.

Este important de stiut faptul ca sfecla nu isi pierde proprietatiile benefice daca este fiarta sau gatita. Continue Reading »

1 Comment Posted in Gastronomie, Sfatul Bucatarului
Tagged , ,
O bucatarie si-o… farmacie. Clasa “C” de fructe si legume.

Bun Venit! Astazi investigam Clasa “C”. Start.

Cartoful

Originar dintr-un arhipelag al Oceanului Pacific, cartoful este supranumit “Patata incasilor” si este prezent in tarile din sudul Europei din anul 1540.
Continut nutritiv: apa- 74,68%, hidrati de carbon- 22%, protide- 1,88%, lipide- 0,14%, saruri minerale- 1,06%.
Tuberculii de cartof sunt bogati in amidon, vitamina B1, B2, B6, dar in special in vitamina C si minerale (potasiu, fier, fosfor, calciu si microelemente).

Aportul nutritiv: Un cartof de marime medie cu coaja contine trei grame sau 12% din necesarul zilnic recomandat de fibre si reprecinta o sursa importanta de potasiu. De asemenea, aceasta leguma are cel mai mare continut de gluten din randul legumelor si fructelor. Cartofii prajiti depasesc 300 de calorii la 100 de grame datorita uleiului in care sunt preparati. Sunt considerati de specialistii in nutritie adevarate bombe calorice.Va recomandam sa consumati cartofii fierti sau copti in coaja, astfel pastrati vitaminele si sarurile minerale si nu va puneti in pericol silueta. Continue Reading »

No Comments Posted in Articole, Dieta si Nutritie, Sanatate
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Reteta de post din bucataria japoneza. Tofu cu sos piperat
Bucataria japoneza este recunoascuta pentru oferta variata de preparate culinare usor de gatit.
Dispune de o reputatie de invidiat inca din cele mai vechi timpuri, avand un rol foarte important in mentinerea sanatatii femeilor orientale, care par mereu tineri si frumoase.


Numar de portii: 4
Valori nutritionale: Per portie 100g/ 110 kcal
Ingrediente:
8 bucati Tofu
4 linguri sos Soia
2 linguri Ulei
2 linguri Unt Continue Reading »
No Comments Posted in Gastronomie, Sfatul Bucatarului
Tagged , ,
Prea sarat, prea dulce. Evitati excesele!
Preparatele alimentare cu prea multa sare, produsele prea dulci, siropurile irita mucoasa stomacala. Trebuie sa constientizati inca de la inceput faptul ca alimentele prea sarate sau prea dulci se vor opri mult timp in stomac, fortandu-l sa secrete cantitati mari de suc gastric, care le dilueaza pana la o concentratie acceptabila.
Sarea este  prezenta in mod natural in majoritatea alimentelor si in toate produsele industriale deoarece imbunatateste gustul si ajuta la conservarea indelungata. Datorita acestei raspandiri nu trebuie sa ne facem probleme in legatura cu aportul de sare – organismul va primi suficient sodium si fara contributia noastra.
Sarea este bogata in oligoelemente si saruri minerale: calciu, magneziu, potasiu, iod si fluor. Este recomandat  sa se consume sare imbogatita cu iod pentru  a preveni tulburarile de functionare a glandei tiroide. Continue Reading »
1 Comment Posted in Articole, Dieta si Nutritie, Sanatate
Tagged , , , , , , , ,
Postul Pastelui: bucurie pentru suflet si organism
Semnificatia Postului
Mai sunt 18 zile pana la Sarbatoarea Invierii Domnului. Postul Pastelui se afla in a cincea saptamana si multi dintre noi s-au hotarat sa respecte acest obicei crestin. Din punct de vedere gastronomic, postul reprezinta o perioada de restrictii alimentare, sunt eliminate din alimentatia zilnica asa numitele “produse de dulce” si se consuma doar “produse de post”.
In timpul postului multi dintre noi fac greseli de alimentatie care ne dezechilibreaza functiile organismului. Consecintele unui regim alimentar defectuos apar frecvent si de cele mai multe ori ne afecteaza activitatile zilnice si starea generala de sanatate. Daca elementele nutritive nu sunt suficiente organismului pot aparea simptome precum: oboseala, ameteli, constipatie, deshidratare sau intoleranta la frig.

Continue Reading »

No Comments Posted in Articole, Dieta si Nutritie, Sanatate
Tagged , , , , , , ,
Suplimentele nutritive. Pro sau contra?

Ce sunt suplimentele nutritive?

Principiul de baza al consumului de suplimente nutritive este suplimentarea aportului alimentar zilnic cu acele substante importante pe care organismul nu le primeste in cantitati suficiente.
Suplimentele nutritive se regasc sub diferite forme, de la pastile, pudra fina, lichid, capsule pana la batoane si pot avea arome de vanilie, cacao, ciocolata, banane, capsuni.

Specialistii in nutritie sustin cu tarie corectarea deficientelor din alimentatie, ci  nu compensarea lor prin administrarea suplimentelor nutritive. Dieta zilnica trebuie sa respecte principiile unei alimentatii sanatoase, sa contina alimente diversificate, sa nu existe excese sau carente, sa se realizeze un raport optim intre toate componentele sale si corespunzatoare din punct de vedere caloric. Continue Reading »

No Comments Posted in Articole, Dieta si Nutritie
Tagged , , , , , , , , , , , ,